Imprimă această pagină
Luni, 21 Ianuarie 2013 02:00

Participarea României la Târgul internaţional de produse agricole şi alimentare „GRÜNE WOCHE”

În perioada 17-28 ianuarie 2013 se desfăşoară la Berlin Târgul internaţional de produse agricole şi alimentare Grüne Woche. Cu acest prilej, Ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Daniel Constantin, însoţit de Achim Irimescu, secretar de stat, a participat, în 18 şi 19 ianuarie, la evenimentele special organizate de către Ministerul Alimentaţiei, Agriculturii şi Protecţiei Consumatorului din Germania. La cel de-al 5-lea Summit al miniştrilor agriculturii, desfăşurat în marja târgului, au participat miniştrii din Spania, Polonia, Portugalia, Austria, Luxemburg, Olanda, Federaţia Rusă, Republica Moldova şi din state terţe în curs de dezvoltare.

Tematica discuţiilor a vizat „Investiţiile responsabile în economia agrară şi alimentară – factor cheie pentru economia alimentară şi dezvoltarea agricolă”. În intervenţia sa, ministrul Daniel Constantin a arătat importanţa unui cadru legislativ clar şi consolidat pe termen lung, care să faciliteze atragerea investiţiilor, precum şi importanţa abordării integrate a normelor privind proprietatea/utilizarea terenurilor agricole, sistemul bancar şi infrastructura necesară. Ministrul român a discutat cu omologii săi din state membre ale UE pe teme de interes actual, inclusiv reforma PAC.

Ministrul Daniel Constantin a mai avut o serie de întâlniri bilaterale, dintre care menţionăm pe cea cu ministrul agriculturii din Federaţia Rusă şi respectiv cel din Republica Moldova. În discuţia cu ministrul rus s-a abordat subiectul exporturilor romaneşti de produse agro-alimentare pe piaţa Federaţiei Ruse, părţile agreând asupra necesitaţii continuării demersurilor menite să conducă la îndepărtarea barierelor tehnice în calea comerţului. La întâlnirea cu ministrul moldovean au continuat discuţiile pe care le-au demarat anul trecut cei doi miniştri şi care vizează cooperarea bilaterală în domeniul agro-alimentar, inclusiv din perspectiva pregătirii pentru aderarea la UE.

Pavilionul naţional al României, organizat de către MADR, s-a bucurat şi de prezenţa Comisarului european pentru agricultură, Dacian Cioloş, alături de ministrul român. Cu această ocazie s-au discutat probleme legate de promovarea produselor româneşti, priorităţile sectorului, mai ales în perspectiva viitoarei Politici Agricole Comun. În urma discuţiei cu expozanţii români s-a agreat că pe viitor este necesară extinderea suprafeţei spaţiului expoziţional, pentru ca astfel să se vină în întâmpinarea numărului tot mai mare de producători. Anul acesta, pavilionul României a oferit vizitatorilor o gamă larga de produse tradiţionale romaneşti provenite de la un număr de 24 de producători.


 GALERIE FOTO