Luni, 28 Ianuarie 2013 13:35

INFORMARE DE PRESĂ

În contextul în care organizaţia „Danube Soya” cât şi ministrul Agriculturii din Austria, Nikolaus Berlakovich, au solicitat celor 17 state europene să adere la “Declaraţia Dunării” privind stimularea cultivării soiei nemodificată genetic în statele riverane, ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Daniel Constantin, a dispus consultarea mediului academic şi a producătorilor din România în scopul obţinerii consensului pentru semnarea Declaraţiei.

În baza textului Declaraţiei şi a documentelor transmise de „Danube Soya”, mediul academic agricol, reprezentat de conducerea Academiei de Ştiinţe Agricole şi Silvice Gheorghe Ionescu-Şişeşti şi-a exprimat acordul pentru semnarea Declaraţiei în cauză. Din punct de vedere ştiinţific prezintă interes introducerea soiurilor performante care să permită obţinerea de beneficii importante agricultorilor.

O astfel de situaţie, desigur, nu ar trebui să afecteze orice altă decizie viitoare privind cultivarea de plante proteice.

Consultarea producătorilor este programată pentru aceasta săptămână. Reprezentanţii Danube Soya urmează să discute cu conducerea Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale la începutul lunii februarie, prilej cu care se va semna Declaraţia.

Reamintim că în data de 19 ianuarie 2013, la Berlin, declaraţia a fost semnată de opt state.